Neveléstudományi és Szakmódszertani Konferencia – Párkány

Written by on május 26, 2020

 

Az előadáson a digitális-kompetenciához kapcsolódó mérőeszközök evoluciójának áttekintése után részletesen bemutattam  az intézmények digitális érettségének online mérésének célját szolgáló SELFIE-t (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the Use of Innovative Educational Technologies), amelynek segítségével a tanárok, diákok és iskolavezetők álláspontját is figyelembe véve készíthető „pillanatfelvétel” arról, hogy jelenleg hol tartanak a digitális technológiák alkalmazása terén.

https://schools-go-digital.jrc.ec.europa.eu/about

A későbbiekben a SELFIE-vizsgálatot kiegészítheti a Digitális Névjegy Rendszer (DNR) alapján történő intézményi digitáliskompetencia-érettség vizsgálat is, amely nagyban támaszkodik a szervezeti digitáliskompetencia-követelményeket magába foglaló uniós DigCompOrg rendszerre.

https://dpmk.hu/2018/11/12/selfie-a-digitalis-iskolakert/

A kutatás eredményei hozzájárulhatnak a Digitális Oktatási Stratégiában megfogalmazott, a tanulás-tanítás pedagógiai módszertanára vonatkozó célkitűzések megvalósításához is. (Magyarország Digitális Oktatási Stratégiája, 2016, 43.)