A hordozható („okos”) eszközök lehetséges szerepe a tanítás-tanulás folyamatában

Written by on augusztus 5, 2017

A XX. végét, a XXI. századot jellemző felgyorsult társadalmi-gazdasági folyamatoknál az internet elterjedése a katalizátor szerepét tölti be, amelynek hatására alapvetően változnak meg az információhoz való hozzáférés lehetőségei. Ennek mértéke fokozódik a hordozható un. okos eszközök elterjedésével, amelyek szinte korlátlan mennyiségű ismerethez való hozzáférést biztosítanak egy tenyérnyi eszközön. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által megrendelt kutatás alapján a megkérdezettek 75% rendelkezik okostelefonnal és 64% használja is internetezésre, de azt a felmérést készítői is megjegyzik, hogy a valós arány ennél magasabb lehet. (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság: Lakossági internethasználat, online piackutatás, 2016. 7, 10 p.)

Ezek a folyamatok új helyzetet teremtettek az oktatási rendszer számára is. Megszűnt az iskola ismeretátadó privilégiuma, valamennyi társadalmi csoport számára elérhetőek lettek ugyanazon funkciójú eszközök, azonos elérhető tartalommal. Mindezek hozzájárultak a szocializáció és a tanulás új formáinak a kialakulásához. (Lorenzo, G. és Dziuban, C. (2006): Ensuring the NetGeneration Is Net Savvy. ELI Paper)

Az eszköz és a tartalom rendelkezésre áll, egyre több módszertani ajánlás jelenik meg a mobileszközökkel segített tanulás támogatására, azonban a tanárok szakmai és módszertani felkészültsége hiányos.


Tagged as